2015. június 26., péntek

CC3D - MinimOSD (MinOPOSD) - 808 parositas

Kezdhetnem ugy, hogy a Forza a sarkban pihen es gyujti a port, de ez engem is elszomorit, inkabb meg sem emlitem :)

A mindennapi repkedo kutyu tronjara szegyenszemre felkerult az Emax 250 Quad, ami helyszukeben (repter hianyaban) egy nagyon jo mokazos multikopter, csak ajanlani tudom.


Mivel a quad hatosugara (full range spektrum) tobb mint ahol meg latni lehet a vasat, ezert az FPV mint olyan mar a kezdetekkor alapveto kovetelmeny volt. (FPV - first person view, vagyis azt latod mint a pilota egy kijelzon [szemuveg / monitor], a gepen levo kamera kozvetiti az elokepet).

Mulkor ez az egeszet osszeraktam, a videojel atjon szerettem volna mindehez extra informaciot a kijelzore, erre a megoldas az OSD (On screen display). Sokaig a Tarot GPS-es valtozata tunt befutonak, de a GPS elhelyezeset meg mindig nem tudom hogyan oldanam meg, ezert kiesett, volt meg egy sima voltmero / timer de az meg tul keves, mellesleg ezeket a DX6 duruzsolja a fulembe...


Bekotesi rajz, itt a jobb oldali kozepso 12V-ot erdemes elkerulni.
A befuto a MinimOSD Hobbyking/Banggoodos masolata lett fillerekert. A rendszernek van egy gyenge pontja, ha 12V-os voltmero ra van kotve a kamera reszhez, hajlamos tulmelegedni es magikus fustot eregetni, nekem a kameram ugye BEC-rol kapja az 5V-ot, ezert ez a resz nem is kell, igy ki lehet kerulni.

Nem kell hozza mas mint ket forrasztas a megadott helyen, amihez meg kulon szerszamot is kellett vennem (egy vicces 3 AA elemmel mukodo hobby solder lett a befuto :D)




Tehat a ket aramkor ossze van kotve, aramot kap a CC3D-rol, osszedugva pedig nem talal MAVLink adatot (telemetria protokol), ami nem is csoda, mivel a CC3D UAVTalkot hasznal.

Ezzeh az alabbi programra van szukseged, MinOPOSD (ami egy minimosd, UAVTalk-ra modositva). Letoltheto a szokasos code.google.com-rol:
https://code.google.com/p/minoposd/downloads/list

Igen am, de a Firmware csak 1.3-ig van itt fent a CC3D-hez, amibol mar 15.2-nel tartunk. Ennek az oka, hogy a google nem enged .hex fileokat feltenni a code.google-ra, ezert itt jon egy trukk, at kell menni az openpilot forumba es onnan letolteni a neked megfelelo FW-t.

link: https://forums.openpilot.org/topic/15573-openpilot-boards-feeding-minimosd-via-uavtalk/page-26#entry244413

Innen torteno letolteshez kell egy openpilot regisztracio, nincs mese, meg kell tenni :)

Mar csak egy FW modositas es szemelyreszabas van hatra, amihez kell egy usb csatlakozas.


Tipp: En okosan minden osszedugasnal a tuket egyesevel kotottem ra a minimosd-re, nem pedig az USB-TTL oldalra, ha megforditod akkor a teljes 6 tu bekotese egy mozdulat, mivel nincs TX-RX csere, siman egyenesen van kotve :D

Geppel osszekotve, megfelelo driverek letoltve (enyem Banggoodrol van, ahonnan vetttem van is USB TTL driver), egy windows keresese majd mehet is a MinOPOSD Config tool.

Betoltod a FW-t, charsetet updateled beallitod a neked megfelelo layoutut (kikapcsolod a GPS-t mert nincs, leveszed a volt kijelzeset stb) majd beallitod a kameraeval megegyezo PAL / NTSC szavanyt (kulonben megjeleink az OSD, bebootol es a kamera felulirja...)



Ha ez kesz, osszekotod az OSD-t a CC3D-hez kapott kabelek egyikevel, telemetria legyen 57600 - Kesobb van lehetoseg OpenPilot kompatibilis GPS adatokat is kivinni a kepernyore :)





Ha minden jol megy, akkor egy csodas OSD lesz a kepen, nekem ora / gaz / dolesszogek / repulesi mod es a legfontosabb virtualis horizont van a kepernyon.


Roviden ennyi :)

forras: https://code.google.com/p/arducam-osd/wiki/minimosd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése